Translate

onsdag 3 september 2014

Apropå Päronen

Jag tänker ibland på de belgiska päronen, de som inte kan säljas till Ryssland nu under
handelsblockaden. De är odlade främst för export, femtio procent av päronen exporteras till just Ryssland. Men nu får de sitta kvar på sina grenar eftersom det kostar mera att plocka dem än låta dem ruttna bort. Det känns konstigt att vi har gränser, länder och tyranniska ledare med egenintressen när vi verkligen är så beroende av varandra. Tycker att man i första hand ska odla för den lokala marknaden, men denna borde vara oberoende av gränser. Fråga mig inte hur. Fast så länge vi har gränser och politiker som bestämmer saker över våra huvuden utan något annat än ekonomiska och maktutövande intressen, tvingas vi vara medborgare i länder, istället för att vara det vi verkligen är oavsett var vi kommer ifrån, nämligen människor i en gemensam värld. Pengar är ett problem eftersom vi (människorna) gjort oss så beroende av dem. Ska försöka undvika att få allt att handla om basinkomst igen, men en sådan skulle naturligtvis underlätta och på lång sikt göra gränser och nationer till ett minne blott. Läs mera om min syn på basinkomst här.

Vi måste hitta ett sätt att undvika långa transporter, kanske till viss del låta den lokala marknaden och säsongerna styra utbudet. Sen måste vi vara bättre på att ta tillvara på vad vi köper, bara i lilla Sverige kastas 270 ton ätbar mat varje år. När man hör sådana siffror och tänker på alla dem som svälter, då skäms iallafall jag, gör inte du?

Vi måste naturligtvis satsa på 100% ekologiskt. Köttkonsumtionen måste minska, om hundra år tror jag att iallafall vissa länder, såsom Sverige, har flera vegetarianer och veganer än köttätare. I norden ställs allt hårdare krav från konsumenter på en mera miljövänlig och ekologisk framställning. Det kött som produceras måste vara noga kontrollerat, så att transporter är korta och djurens lidande minimalt och att det används så lite antibiotika som möjligt. Jag tror faktiskt att köttproduktionen med tiden kommer att minska radikalt i vissa delar av världen och att det då blir möjligt att ha en bättre kvalitet på produktion och kvaliteten. Detta är något vi måste börja lägga grunden för redan nu. Man skäms över en marknad som nu, när efterfrågan är så stor inte har hängt med i utvecklingen som pågått länge redan och till skolstarter har svårt att producera den mängd av ekologisk mjölk som efterfrågas. Konsumenterna skapar marknaden och i detta fallet är det extra tydligt, för producenterna i sig är det lättare och billigare att producera produkter och varor som har en sämre kvalitet, utdrygat och fyllda med E ämnen och annat skräp, som bevisligen inte är bra för varken människor, djur eller natur.

Idag gör man skillnad på; traditionell odling och ekologisk odling. Begreppen känns absurda, eftersom traditionen med bekämpningsmedel och gifter inom odlingar är något som bara har funnits några decennier. Så hur kan man då kalla den traditionell? En ekologisk framställning är den normala som vi använde oss av i många långa sekler innan effektiviseringen slog till och alla skulle maxodla allting för att tjäna så mycket som möjligt och föda en närmast omättlig marknad. Skrota därför begreppet traditionell odling och kalla det giftodling kontra naturlig odling.

Men det är naturligtvis inte jordbrukarnas fel, utan marknadens alltså konsumenterna, vi allihopa tillsammans som drivit på denna utvecklingen. Så jordbruket behöver stöd för denna övergång från giftodlingar till naturliga odlingar. De behöver vårt stöd, vi som konsumenter måste köpa och äta mera ekologiskt framställda varor, samhället behöver ett politiskt klimat där jordbrukare får det ekonomiska stödet de behöver för att lägga om sin produktion. Jag tror Sverige kan, om alla hjälper till skapa en 100% ekologisk framställning av inhemska produkter om några decennier. Tror också att det är möjligt i många andra europeiska länder. Om vi alltså äntligen tar klivet och verkligen vågar satsa långsiktigt, längre än till nästa års bokslut.

”Då får vi äta våra päron själva!” utbrast belgarna och kampanjen spreds på sociala medier och då ökade den nationella försäljningen av päron med 40%. Strålande tycker jag! Vi borde alla äta fler av våra ”päron” själva och gynna de närproducerade grödorna. Gränserna ska vi få sätta själva, de ska inte sättas av invaderande styrkor från maktgalna män. Ett närområde kan innehålla många olika länder, men låt det vara fritt från bekämpningsmedel och konserveringsmedel. Inte bara för våran skull, utan för våra barn och deras.

Eller vad tycker ni?


#päron #belgien #sverige #ryssland #gränser #länder #människor #ekologiskt #hållbart #mat #kött #vegetarian #vegan #odling

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar